Jak nie paść ofiarą hipermarketów? Kilka słów o przygotowaniach do gotowania…
Autorem artykułu jest Katarzyna Goldmann
Jeśli chcesz nauczyć się gotować i robić to z głową, przeczytaj ten artykuł. Gotowanie zaczyna sie od kupienia poszczególnych składników. Dowiedz się jak to zrobić i nie dać się nabrać hipermarketom.
Wiesz, że Twoje gotowanie zaczyna się praktycznie już w momencie, kiedy idziesz do sklepu i kupujesz niezbędne produkty spożywcze? Tak, właśnie tak jest, dlatego też na początku chciałabym poruszyć pewną kwestię z tym związaną.
Otóż, wybierając się na większe zakupy, np. do supermarketu, jedną i podstawową zasadą jest by nie iść na pusty żołądek. Wyjaśnię Ci dlaczego. Warto, żebyś brał to pod uwagę, ponieważ jeśli jesteś głodny, momentalnie będziesz wybierał o wiele więcej produktów, których wcześniej nie planowałeś i które nie znalazły się na Twojej liście. Nagle masz ochotę na pysznie przyrządzoną i przystrojoną rybę po grecku, smakowicie pachnącego kurczaka z rożna, a może jeszcze na coś innego, chociaż w domu czeka na Ciebie kotlet schabowy z ziemniaczkami i surówką. Twój koszyk zapełni się niekoniecznie potrzebnymi produktami, co może znacznie szarpnąć Twoim portfelem. W momencie, gdy przychodzi do zapłaty wydajesz 200 zł, zamiast planowanych 100 zł. Zastanów się nad tym i jeśli często zdarza Ci się iść głodnym na zakupy, to zmieniaj nawyki, a więcej zaoszczędzisz.
W drugiej kolejności powinieneś zastanowić się, ile czasu chcesz przeznaczyć na zakupy. Jeśli będziesz się spieszył, być może czegoś zapomnisz lub też będziesz sięgał po pierwsze lepsze produkty, niekoniecznie tanie i o dobrej jakości. Bo równie dobrze coś może być tanie i dobre, albo drogie i złe. Produkty znajdujące się na wysokości Twojego wzroku z reguły są droższe, a to tym samym wcale nie znaczy, że będą jakościowo najlepsze. Dobrze rozglądając się zauważysz, że produkty na niższych półkach, do których trzeba się schylać, są tańsze. Trochę wysiłku, w zasadzie tyci, tyci, a myślę, że warto.
Jeżeli natomiast będziesz mieć za dużo czasu, to co się z tym wiąże, to to, że zbyt wiele włożysz do koszyka. Stale będziesz sobie powtarzał: „A może jeszcze to, a może jeszcze tamto”. Pamiętaj, że Twój czas jest cenny, toteż przemyśl dokładnie Twoje zakupy, a będą one udane.
Wspomniałam wcześniej o liście zakupów, a powinieneś ją sporządzić, by nie mieć później problemów z tym, że coś Ci brakuje. Zapobiegniesz wtedy bieganinie w tą i z powrotem do najbliższego sklepu. Bez listy kupisz jedynie mnóstwo niepotrzebnych produktów, przy czym możesz zapomnieć o tych najpotrzebniejszych.
Jeśli wybierasz się na zakupy raz w tygodniu, to zaplanuj, co mniej więcej będzie potrzebne do przygotowania posiłków. Nie chodzi o to, by robić tygodniowy jadłospis, bo on często nie zdaje egzaminu (a nóż będziesz miał danego dnia ochotę na obiad na słodko, a w planie było na słono), a jedynie zastanowić się, co najbardziej lubisz lub czego dawno nie było. Tak na przykład: dwa razy w tygodniu mięso, raz ryba, naleśniki, czy racuchy, makaron, ryż, itp. Ale to już według Twojego uznania.
Jeżeli natomiast chcesz sobie smacznie pojeść świeżych owoców i warzyw, to nie kupuj ich w supermarkecie. Poświęć trochę więcej czasu, by iść do warzywniaka, a zapewniam Cię, że Twoje zadowolenie będzie o wiele większe. Warzywa w supermarkecie do czasu wyglądają pięknie i soczyście, a to dzięki opakowaniom poprawiającym ich wygląd i odpowiednio ustawionemu oświetleniu. Po powrocie z zakupów do domu można być niemile zaskoczonym, a i smak też nie taki, jaki być powinien… Zatem miej na uwadze to, że z pewnością nie będą najświeższe. Zanim trafią na lady sklepowe, trochę czasu mija. Do tego momentu są konserwowane różnymi środkami, często więc nie zdajesz sobie sprawy, co tak naprawdę spożywasz…
Wybieraj warzywa i owoce, które ułożone są luzem, gdyż wtedy masz pewność, że każde z nich jest ładne, niepoobijane, niespleśniałe, po prostu świeże. Zwracaj też uwagę, by kupować dojrzałe owoce i warzywa. Młode wyglądają pięknie i smacznie, ale nie przesadzaj w ich wyborze, bo nie mają w pełni rozwiniętego smaku.
Jeśli weźmiesz pod uwagę powyższe wskazówki Twoje jedzenie może stać się naprawdę wielką przyjemnością, a w dodatku świadomością tego, że jest wartościowe i świeże, natomiast zakupy przemyślane, a czas i pieniążki zaoszczędzone.
---
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz